Akevitt blank

AKEVITT_BLANK.png
 
 

Vi ønsket å lage en moderne versjon av hvordan norske akevitter smakte for 200 år siden. Aqua vita betyr jo livets vann og ble opprinnelig sett på som medisin. Jakten startet derfor med å prøve ut tradisjonelle, medisinske planter.

I gamle dager var einebær en av de viktigste medisinske plantene i Norge og mye brukt i akevitter. I Akevitt Blank lar vi de aromatiske bærene som mange forbinder med gin, få hovedrollen sammen med karve.

 
 

Når målet var å lage den ultimate ulagrete akevitten, måtte vi selvfølgelig bruke verdens beste karve. Og for oss er det ingen tvil om at karven fra Inderøy er den mest aromatiske og komplekse. Vi ønsket også kun å bruke vekster som vokser vilt i Norge. Dermed har vi endt opp med et betydelig innslag av engplanter med milde florale og herbale aromaer. For at disse skal komme tydelig frem også i drinker og cocktails, valgte vi å legge Akevitt Blank på hele 45% alkohol. Vi har bestrebet oss på å lage et så rent destillat som mulig slik at akevitten også er behagelig å drikke bar. 

Noe av det som skiller vår framstilling fra annen akevittproduksjon, er at vi bruker teknikker inspirert av kvalitetsgin. Vi bruker eksempelvis ikke maserater, men smaksetter potetbrennevinet med alle vekstene i en og samme destillering.

De kraftige vekstene med hard tekstur, som einebær og karve, har vi i selve kobberpannen. Sartere urtevekster og blomster har vi i en dampkurv hvor det kun er alkoholdampen som gjør et skånsomt uttrekk av aromaene. 

Vi liker å drikke Akevitt Blank romtemperert eller lett avkjølt. Den kan drikkes til sjømat, spekemat, rakfisk og lutefisk. Den kan også med hell kombineres med sushi og ulike vietnamesiske retter. Karve går godt sammen med lime og urtetonene komplementerer mynte og koriander i maten. Bruk gjerne dette som utgangspunkt for å teste ut egne, nye mat- og akevittkombinasjoner.

50 cl glassflaske - alkoholinnhold: 45%

Bruk av alkohol kan gi ulike skadevirkninger. Nærmere informasjon finner du her: https://helsenorge.no/rus-og-avhengighet/alkohol/alkohol-og-helse.


Vekstene vi bruker i Akevitt Blank

Røsslyng - Denne gir florale aromaer, med noen litt jordlige toner og honning.

Engsyre -Gir en mentol aktiv preg med et lite hint av pepper.

Kvann -Bidrar med struktur til destillatet. Planten kan kalles for destillatørens salt da den er en viktig smaksforsterker for de andre vekstene i akevitten.

Kamomille blomst - Gjenkjennes ved en kraftig, søt blomsterduft og et hint av tobakk.

Johannesurt - Har en lukt som minner om bladene på bringebærbusken. Smaken er søt, jordlig og kan minne om umami.

Karve -Har en varm aroma med hint av pepper, appelsin og sitron skal, gullerot og fennikel.

Mjødurt - Et bredt spekter av aromaer som strekker seg fra honning og høy til mandler og vanilje. Bidrar med en lett bitterhet til smaken.

Einebær- Sitrus aromaer med innslag av gran, kvae, gress, voks og treverk.

Lukt og smak

Lukt - Vårlig skog med grønne urter.

Smak - Lette urte toner med nykvernet pepper og sitrusskal.

Ettersmak - Sitrus, mineraler og en lang, herbal avslutning.