Marka bitter

MARKA.png
 
 

Marka bitter var vårt første produkt og et uttrykk for sjelen til Oslo Håndverksdestilleri. 

Her har vi latt oss inspirere av gamle tradisjoner for å smaksette dram og øl med pors, som er hovedingrediensen i Marka bitter. Vi ønsket rett og slett å fange lukten og smake av skogen når den er i full blomst på sommeren. Marka bitter er fatlagret og søtet med norsk honning.  

 
 

Med Marka bitter ønsket vi å fange lukten og smaken av skogen når den er i full blomst på sommeren. Vi har latt oss inspirere av gamle tradisjoner for å smaksette øl og dram med pors. Pors vokser rundt myrer i Norge og er både aromatisk og bitter. Marka bitter er smaksatt med hele 16 vekster, og vi prøver å samle flest mulig av disse i Oslo-marka.  Eksempelvis kommer all pors derfra. Om du kikker godt etter på flasken, kan du finne alle sammen i illustrasjoen.  Vekstene får massere med norsk potetbrennevin før de siles av og bitteren fatlagres. Vi gjør ikke dette for at den skal få smak av eiken, men for at alle aromaene skal integrere seg skikkelig.

Derfor er det de samme 10 fatene vi har brukt til hver eneste batch av Marka. Vi ønsker å ha en god balanse mellom sødme og bitterhet, det skal ikke være for mye av noen av delene. For å få det beste resultatet bruker vi norsk honning når vi søter Marka. Ønsker du å beskrive bitteren vår som en norsk amaro, så er vi ganske så fornøyd med det. Målet vårt er at Marka skal være en dram du har lyst til å sitte å nippe til fra et tulipanglass i romtemperatur.

50 cl glassflaske - alkoholinnhold: 35%

Bruk av alkohol kan gi ulike skadevirkninger. Nærmere informasjon finner du her: https://helsenorge.no/rus-og-avhengighet/alkohol/alkohol-og-helse.


Vekstene vi bruker i marka bitter

Pors - Lukter aromatisk og herbal med inslag av furu og rosmarin, den kan derfor minne litt om humle. Smaker bittert. 

Einebær -Sitrusaromaer med innslag av gran, kvae, gress, voks og treverk.

Mjødurt - Et bredt spekter av aromaer som strekker seg fra honning og høy til mandler og vanilje. Bidrar med en lett bitterhet.

Røsslyng - Denne gir florale aromaer, med noen litt jordlige toner og honning.

Kvann - Bidrar med struktur til destillatet. Planten kan kalles for destillatørens salt ettersom den er en viktig smaksforsterker for de andre vekstene i akevitten.

Hylleblomst - Lette florale og søte toner. Aroma av sitrus, litchi og pære. Brukes for å tilføye høytoner.

Ryllik - Bittersøt med aroma av salvie og lakris.

Kamomille blomst - Gjenkjennes ved en kraftig, søt blomsterduft og et hint av tobakk.

Malurt - Gir toner av varme urter og myntete bitterhet. Fremstår som floral og parfymert. 

Johannesurt - Kan minne om en krydret utgave av bringebærblader. Smaken er søt og jordlig og kan nesten beskrives som umami.

Rognebær - Fruktig og syrlig smak av bitter appelsin.

Løvetannrot - Søt jordlighet og medisinal med et hint av sjokolade. 

Nyperose -Delikat og floral lett søtlig smak med en distinkt bitter ettersmak. 

Søterot/Gentian - Biter og jordlig smak.

Rabarbrarot - Bitter og syrlig smak i retning av umami.

Lukt og smak

Lukt - Sammensatt aroma med fint preg av pors, einerbær, sitrus, skogsbær, blomster, urter og et hint av honning. Lukter som en sommermorgen i skogen.

Smak - Bitter med god fylde, fruktighet fra bær og svalt urtepreg, lang ettersmak med integrert bitterhet og sødme fra honning.